دانخوری
بدون شک همگی می دانید که رکن اول برای موفقیت در صنعت مرغداری و رشد جوجه ها، تغذیه صحیح و اصولی و رسیدگی به خورد و خوراک طیور است. استفاده از دان ها برای رشد و نمو جوجه ها و مرغ ها بسیار ضروری است اما آیا تا به حال به نحوه توزیع دان ها دقت کرده اید؟ امروزه استفاده از دانخوری در سیستم توزیع دان مرغداری جای روش قدیمی و سنتی را گرفته است. از طرفی بخش عمده هزینه های مرغداری را مواد خوراکی و دان ها به خود اختصاص داده اند که استفاده از دانخوری می تواند اولین برای کاهش هزینه ها به شمار رود. دانخوری یکی از مهم ترین تجهیزات مرغداری است که از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
مزایای استفاده از دانخوری مرغداری
دانخوری ظروفی هستند که غذای مرغ در آن قرار داده می شود و به آنها اجازه داده می شود که به وعده های غذایی خود راحت تر دسترسی داشته باشند. پس از مدرنیته شدن سیستم و تجهیزات مرغداری و ورود دانخوری به سالن ها، روش سنتی غذا دادن به جوجه ها و مرغ ها (پولت) کنار رفته و سیستم دانخوری جایگزین آن شده است که در اینجا به برخی از مهم ترین مزایا و ویژگی های دانخوری اشاره کرده ایم:
- کاهش هدر رفتن مواد غذایی
- افزایش بهره وری
- دسترسی راحت تر جوجه ها و مرغ ها به مواد غذایی
- محاسبه دقیق تر میزان غذای مصرفی روزانه
- حفظ نکات بهداشتی مربوط به مصرف غذا
- سریع تر تقسیم کردن غذا بین مرغ ها و جوجه ها توسط نیروی انسانی
انواع دانخوری
دانخوری ها در انواع متنوعی تولید شده اند تا هم برای سنین مختلف پرندگان مناسب باشد و هم برای مرغداری و پرورش دهندگان گزینه خوبی به شمار رود. از جمله مهم ترین انواع دانخوری مرغداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دانخوری جوجه
اگر شما قصد دارید توزیع دان های خود را برای جوجه یکروزه انجام دهید، باید از دانخوری مخصوص جوجه استفاده نمایید. معمولا برای جوجه ها در 1 هفته اول از سینی های بزرگ به قطر 40 سانتی متر استفاده می شود. معمولا در این سینی 50 جوجه می توانند دان مصرفی خود را استفاده کنند. توجه کنید پس از رشد جوجه ها باید دانخوری جوج ها را تعویض کرده و از نوع دیگری استفاده نمایید که در ادامه ذکر می کنیم.
دانخوری دستی
- نوع رایجی از دانخوری ها، دانخوری دستی نام دارد و به این صورت است که پر کردن، ضد عفونی و تعیین فاصله بین هرکدام از آن ها باید به صورت دستی توسط کارکنان و پرسنل مرغداری انجام شود. دانخوری های دستی خود شامل دو نوع مختلف هستند که بسته به نیاز مرغداری می توان یکی از آن ها را انتخاب کرد.
- دانخوری ناودانی: همانطور که از نام این دانخوری مشخص است، شکل ظاهری آن مانند ناودان است که به شکل افقی با پایه روی زمین قرار می گیرند و دان ها توسط پرسنل داخل آن ریخته می شود. جنس آن از ورق گالوانیره بوده و ارتفاع آن با رشد جوجه ها قابل تغییر می باشد. همچنین برای جلوگیری از ورود جوجه ها به داخل دانخوری، اطراف آن حفاظ های میله ای استفاده شده است.
- دانخوری سطلی: از انواع دیگر دانخوری دستی می توان به نوع سطلی آن اشاره کرد. دانخوری سطلی از 2 بخش تشکیل شده است که یکی سطل استوانه شکل آن است و دیگری بشقابی است که زیر آن قرار می گیرد. بخش استوانه ای برروی بشقاب دایره ای قرار می گیرد. توجه داشته باشید که میزان دان موجود در این دانخوری توسط یک پیچ تنظیم می گردد و به کمک آن، میزان مشخصی دان داخل بشقاب قرار می گیرد. دانخوری سطلی را می توان از سقف نیز آویزان نمود.
دانخوری اتوماتیک
دانخوری اتوماتیک یا مکانیزه یکی از دیگر انواع دانخوری است که در مقابل دانخوری دستی قرار می گیرد. دانخوری اتوماتیک همانطور که از نامش پیداست، نیاز به نیروی انسانی برای کمک ندارد و به طور اتوماتیک پر خواهد شد. دانخوری های اتوماتیک نیز دارای انواع مختلفی هستند مانند:
- دانخوری زنجیری: دانخوری زنجیری یکی از اولین سیستم های دانخوری اتوماتیک مرغداری است که به دلیل سهولت کار مورد توجه و استقبال بسیاری از مرغداران قرار گرفته است. دانخوری های زنجیری به طور اتوماتیک در کل فضای سالن حرکت می کنند و فرایند توزیع دان را در سرتاسر مرغداری انجام می دهند.
- دانخوری بشقابی خودکار (اوگر): یکی از دانخوری های پیشرفته و پرطرفدار برای سالن های مرغ مادر و مرغ های گوشتی، دانخوری بشقابی خودکار است. دانخوری بشقابی خودکار با توجه به سن مرغ و جرئیات مرتبط با آن، میزان دان مورد نیاز به طور یکنواخت توزیع کرده و مصرف خوراک را کنترل می نماید.
انتخاب دانخوری دستی یا اتوماتیک کاملا با توجه به نیاز مرغداری است اما اگر سالن شما کوچک است و مقدار جوجه ها یموجود در آن محدود می باشد، پیشنهاد می کنیم در ابتدای کار از دانخوری های دستی استفاده نمایید.
نکات مهم برای خرید دانخوری مرغداری
پیش از آن که اقدام به خرید دانخوری نمایید ایتدا باید مواردی را مورد بررسی قرار دهید تا بهترین و مناسب ترین دانخوری را که بیشترین کارایی را برای مرغداری شما دارد، خریداری نمایید. از جمله مهم ترین نکات برای خرید دانخوری می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- دانخوری باید کاملا مناسب با شرایط جوجه ها و سالن شما باشد تا نتیجه مطلوبی داشته باشد.
- دانخوری باید بتواند در توزیع یکنواخت دان ها موثر باشد تا در کنار کاهش هزینه ها، هیچگونه خلل و مشکلی را برای سلامت جوجه ها ایجاد نکند.
- دانخوری باید قابلیت ضد عفونی و شستشو داشته باشد تا بتواند از انتقال بیماری و شیوع آن در بین جوجه ها جلوگیری کند.
- دانخوری ها باید ظرفیت و گنجایش قابل توجهی برخوردار باشند تا تمامی جوجه ها و مرغ ها بتوانند از جیره غذایی مناسبی بهره مند گردند.
قیمت دانخوری
دانخوری ها دارای انواع مختلفی هستند و همانطور که بالاتر بررسی کردیم در دو گروه دستی و اتوماتیک تقسیم می شوند اما قیمت دانخوری و انواع آن برای پرورش دهندگان و صاحبان مرغداری بسیار مهم است. واضح است که دانخوری اتوماتیک از قیمت بیشتری نسبت به نوع دستی آن برخوردار است اما با این حال قیمت دانخوری به موارد بسیار زیادی بستگی دارد و مقدار ثابتی نخواهد داشت.
خرید دانخوری
دانخوری از تجهیزات بسیار مهم در مرغداری به حساب می آید که خرید آن بسیار حائز اهمیت است. سعی کنید هنگام خرید دانخوری تمامی مواردی که بالاتر ذکر کردیم را به دقت بررسی نمایید تا از خرید خود بهترین نتیجه را بگیرید. برای اینکه بهترین تجربه خوبی از خرید دانخوری داشته باشید، پیشنهاد می کنیم از مرغابی کمک تهیه کنید. شما می توانید بهترین و باکیفیت ترین تجهیزات مرغداری با خیالی آسوده از مرغابی تهیه کنید تا تجربه بهترین ها را داشته باشید.