بلبل خرما یا گوش سفید پرنده ای است که نام خاص آن باعث شده که هیچ وقت آن را از یاد نبرید. آنها حتی در پارک های تهران نیز زیاد دیده می شوند و اگر یک پرنده ای را دیدید که گونه های سفید دارد شک نکنید که او بلبل خرما است. البته بیشتر در مناطق گرمسیری مانند شهرهای جنوب ایران زندگی می کند و از خرماهای نخلستان ها تغذیه می کند. در اینجا می خواهیم به معرفی کامل بلبل خرما بپردازیم و در آخر نکات مهم در خصوص نگهداری این پرنده خوش صدا را بیان کنیم.
ویژگی های ظاهری بلبل خرما
قد بلبل خرما | بین 17.5 تا 19 سانتی متر |
وزن بلبل خرما | بین 29 تا 35 گرم |
از ویژگی های بارز و آشکار بلبل خرما، رنگ سفید در گونه های او می باشد و همچنین زیر دم بلبل خرما، رنگ زرد مشاهده می شود. این پرنده زیبا دارای پرهای قهوه ای تیره یا خاکستری است. دم و نوک سیاه رنگ از دیگر خصوصیات ظاهری بلبل خرما است.
تفاوت بلبل خرمای نر و ماده
از آنجایی که در تمام پرندگان و حیوانات، نر جثه بزرگ تری نسبت به ماده آن دارد، بلبل خرما نیز از این امر مستثنی نیست. تفاوت آشکاری که قابل تشخیص است همین مورد می باشد. بلبل خرمای نر کمی چاق تر و بزرگ تر از بلبل خرمای ماده است.
زیستگاه بلبل خرما
بلبل خرما بیشتر در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری سکونت دارد و با این آب و هوای گرم سازگاری بیشتری دارد. در نتیجه در جنوب ایران، پاکستان، عراق و هندوستان بلبل خرمای بیشتری یافت می شود. بلبل خرما همانطور که از نامش پیدا است در مناطقی که خرما وجود دارد زندگی می کند و از شیره آن تغذیه می کند.
اگر بلبل خرما را در پارک ها و باغ های تهران مشاهده کردید تعجب نکنید زیرا کشاورزان جنوب ایران برای اینکه خرمای باغشان را تمام نکنند، آنها را فراری داده اند!
تغذیه بلبل خرما
برای تغذیه جوجه بلبل خرما می توانید از سرلاک جوجه استفاده کنید تا بهتر رشد کند و از طرفی جوجه تازه متولد شده توانایی مصرف و هضم میوه ها و دانه ها را ندارد. این پرنده خوش صدا علاقه زیادی به خرما دارد و آنها همچنین از گل ها، برگ های تازه دانه ها، جوانه ها و انواع توت مصرف می کنند. علاوه بر این بلبل خرما از حشرات و شهد گل ها برای داشتن یک رژیم غذایی کامل استفاده می کنند.
میوه ها از غذای مورد علاقه بلبل خرما محسوب می شوند. در لیست زیر میوه های مفید برای بلبل خرما را بیان کرده ایم که عبارتند از:
- موز
- توت
- تمشک
- خرما
- سیب
- گلابی
نحوه جفت گیری و تخمگذاری بلبل خرما
خواستگاری زمانی آغاز می شود که نرها هر دو بال خود را روی پشت خود نگه می دارند به طوری که نوک بال ها به هم می رسند. بلبل خرمای نر معمولا 10 ثانیه بدن خود را رو به جلو خم کرده و شروع به آواز خواندن می کند. پس از آن یک حرکت دایره ای توسط بال های خود انجام می دهد اگر بلبل خرمای ماده به این حرکت نمایشی واکنش مثبت نشان دهد، هر دو شروع به جمع آوری برگ و شاخه ها برای ساختن لانه می کنند و پس از آن زندگی مشترک خود را آغاز می کنند.
بلبل خرمای ماده به طور معمول 3 تخم می گذارد و تخم ها پس از 12 روز بیرون می آیند. جوجه ها هم پس از 9 الی 11 روز شروع به پر درآوری می کنند.
صدای بلبل خرما
دلیل محبوبیت این پرنده زینتی، آواز و صدای دل نواز او است که شنیدن آن هنگام طلوع آفتاب حس شادابی و دل انگیزی به انسان می بخشد.
روش نگهداری بلبل خرما در منزل
نگهداری و مراقبت از بلبل خرما در منزل کمی سخت به نظر می رسد. زیرا بسیار بازیگوش است و حتما باید در قفس زندگی کند. از طرفی از آنجایی که با آب و هوای گرم سازگاری بیشتری دارد، اگر در منطقه سردسیری زندگی می کنید حتما از وسایل گرمایشی برای گرم نگه داشتن منزل استفاده کنید.
قفس
قفس بلبل خرما باید در یک محیط امن و در آرامش قرار گیرد و به دور از سایر حیوانات خانگی باشد زیرا سریعا دچار ترس و استرس می شود. بلبل خرما ترس از ارتفاع دارد! قفس را در محلی نصب کنید که ارتفاع زیادی با زمین نداشته باشد.
بلبل خرما در حالت عادی در باغات زندگی می کند. در نتیجه به فضای بسته و کوچک قفس عادت ندارد و کلافه می شود. قفسی که برای او انتخاب می کنید حتما اندازه و سایز بزرگی داشته باشد تا به راحتی داخل آن بازی کند. جهت حفظ شادابی این پرنده بازیگوش از لوازم تزئینی و بازی (اسباب بازی هایی مانند توپ و تاب) در داخل قفس او قرار دهید.
غذا
بلبل خرما که یکی از پر طرفدارترین پرندگان زینتی است، نگهداری و تغذیه آن ممکن است کمی هزینه بر باشد زیرا به یک برنامه غذایی مقوی و سالم احتیاج دارد. همانطور که می دانیم غذای مورد علاقه او، خرما است. از خرمای له شده برای او استفاده کنید. سایر میوه های دیگر مانند سیب، تمشک، موز و انگور را به صورت له شده در ظرف غذای بلبل خرما قرار دهید.
کرم ها و حشرات تامین کننده پروتئین بدن او هستند. از کرم ها و حشرات مخصوص پرندگان تهیه کنید و در اختیار او قرار دهید. گوشت قرمز چرخ شده منبع عالی برای تامین پروتئین مورد نیاز او نیز می باشد زیرا این پرنده برای آواز خوانی بهتر نیاز به پروتئین کافی دارد.
لازم است بدانید که تمام مواد غذایی که در منزل ما انسان ها وجود دارد برای پرندگان مفید نیستند و حتی برخی جزو غذاهای ممنوعه و سمی هستند که در صورت مصرف آن ها منجر به مسمومیت آنها خواهد شد. لیست زیر غذاهای ممنوعه برای بلبل خرما است:
- تنقلات نمکی
- غذاهای چرب
- شکر و شکلات
- هسته و دانه میوه ها
- لبنیات حاوی لاکتوز
از آنجایی که تمام پرندگان سیستم گوارشی یکسانی دارند، غذاهای مشترکی به عنوان غذای سمی و ممنوعه بین آنها وجود دارد. در صورتی که تمایل به آگاهی از لیست تمام این مواد غذایی دارید، پیشنهاد می شود مقاله "غذای ممنوعه عروس هلندی" را مورد مطالعه قرار دهید.
آب
همانند سایر پرندگان، بلبل خرما نیز به آب آشامیدنی در طول روز نیاز دارد. ظرف آب او را از آب بهداشتی و سالم پر کنید و در داخل قفس او قرار دهید تا روزانه به هر میزانی که نیاز به آب داشت بتواند از آن مصرف کند.
تعامل و ارتباط
در نظر داشته باشید که این پرنده بسیار پر جنب و جوش است و اگر فعالیت نداشته باشند دچار افسردگی می شود. روزانه زمان خوبی را برای بلبل خرما اختصاص دهید. برای مثال با او صحبت کنید و از او بخواهید تا برایتان آواز بخواند. ترجیحا برای حفظ روحیه او، از یک جفت بلبل خرما در قفس نگهداری کنید تا یک هم بازی برای خود داشته باشد.
جوجه کشی
هنگامی که جفت بلبل خرمای شما شروع به تولید مثل کرده و بلبل خرمای ماده شروع به تخم گذاری کند، شما می توانید فرآیند جوجه کشی را در منزل به راحتی انجام دهید و صاحب جوجه بلبل خرما شوید. این فرآیند کار چندان سختی نیست و نیاز به امکانات خاصی ندارد. حتی به وسیله جوجه کشی بدون برق که تنها با پشم شیشه، شمع و یک جعبه کوچک دما و رطوبت را برای فرآیند جوجه کشی فراهم می کند و از روز اول تخم گذاری باید مراقبت های لازم آغاز شود تا پس از 12 روز تبدیل به جوجه شوند.
سخن آخر
بلبل خرما پرنده ای است که کنترل و نگهداری آن شاید برای افراد مبتدی کمی سخت باشد زیرا او تمایل بیشتری به زندگی در محیط های باز دارد. اما اگر شرایط مصنوعی مناسبی را برای او فراهم کند خود را با شرایط جدید وفق می دهد و هر روز صبح با صدای دلنشین او از خواب بیدار می شوید مخصوصا در فصل جفت گیری که آوازهای او خاص تر می شود.